Gila! sampai RM950 `dicekiknya’

DIPAKSA bayar tambang teksi sebanyak RM950 bagi jarak kurang 10 kilometer.

Itu nasib malang dialami dua lelaki warga Bangladesh yang diperas ugut seorang pemandu teksi ketika menaiki kenderaan itu dari KL Sentral ke Setapak di sini, Sabtu lalu.

Sumber polis berkata, kejadian berlaku ketika mangsa baru tiba dengan menaiki bas dari Kuala Terengganu.

“Mangsa mulanya ditawarkan suspek menaiki teksi dipandu ke Setapak dengan kadar tambang RM50 setiap seorang.

“Namun sebaik tiba di lokasi, pemandu teksi itu mengugut mangsa membayar tambang RM950,” katanya.

Menurutnya, berlaku pertengkaran namun mangsa terpaksa akur berikutan bimbang dicederakan suspek yang turut membawa senjata kayu dan besi di dalam teksi itu.

Susulan kejadian itu, mangsa bertindak membuat laporan polis di Balai Polis Salak Selatan di sini.

Pihak Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) yang turut menerima laporan sama segera melakukan operasi khas mengesan pemandu teksi itu.

Operasi bermula jam 10 malam semalam dan pegawai SPAD berjaya menahan pemandu teksi berusia 30-an itu di ibu kota.

Teksi yang digunakan suspek turut disita bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 22 dan Seksyen 75 Akta Pengangkutan Awam Darat (APAD) 2015.

 

Padah drebar teksi cekik darah

 

Kuala Lumpur: Hanya kerana RM25, dua pemandu teksi ‘berputih mata’ apabila teksi mereka disita Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) kerana tidak menggunakan meter tambang.

Pemandu teksi berusia 60-an itu didapati mengenakan caj bayaran itu kepada penumpang tanpa menggunakan meter ketika ditahan dalam operasi Ops Tegas di Terminal Bersepadu Selatan (TBS), di sini, kelmarin.

Jurucakap SPAD berkata, tangkapan kedua-dua pemandu teksi adalah hasil penyamaran dilakukan anggota Penguatkuasa SPAD di terminal berkenaan.

“Pemandu pertama yang ditahan membawa seorang penumpang warga Bangladesh dari Kedutaan Bangladesh di Jalan U Thant, Taman U Thant di sini, ke TBS kira-kira jam 11 pagi.

“Anggota SPAD mengesyaki pemandu itu tidak menggunakan meter tambang memandangkan lampu pada atas kenderaan atau dikenali sebagai ‘jambul’ tidak menyala sebelum pemeriksaan dilakukan,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Menurutnya, pemandu teksi itu terbukti tidak menggunakan meter ketika membawa penumpang dan mengenakan kadar tambang sebanyak RM25.

“Kes kedua, pemandu teksi itu didapati membawa tiga warga Bangladesh dari Kota Raya ke TBS dengan mengenakan caj RM20 tanpa menggunakan meter.

“Ketika tiba di TBS jam 12 tengah hari, pasukan kami mendapati pemandu teksi itu tidak menggunakan meter sebelum melakukan pemeriksaan. Memang benar lelaki itu melanggar peraturan berkenaan,” katanya.

Menurutnya, pemeriksaan lanjut mendapati kedua-dua teksi itu milik syarikat dan disita untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 22 Akta Pengangkutan Awam Darat (APAD) 2010.
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 7 November 2016 @ 10:06 A

Add Comment