Saintis temui lubang besar ‘misteri’ di Antartika

GLOBAL 14 OKT: Sebuah lubang besar bersaiz mempunyai keluasan seperti negara Belanda kira-kira 80,000 km persegi ditemui saintis di Antartika baru-baru ini.

Lubang dikenali sebagai polynya itu ditemukan menerusi rakaman imej satelit.

Para penyelidik percaya bahawa polynya mungkin terbentuk kerana air yang dalam di Lautan Selatan lebih hangat dan lebih masin dari permukaan air.

Istilah polynya diambil daripada bahasa Rusia untuk kawasan air terbuka yang dikelilingi oleh ais.

Konveksi lautan berlaku di polynya apabila air hangat datang ke permukaan dan kemudian mencairkan ais laut dan menghalang ais baru daripada terbentuk.

Pasukan yang termasuk penyelidik dari Universiti Toronto dan Kumpulan Pemantauan dan Pemanasan Iklim di Selatan dan Observasi Iklim (SOCCOM) di Princeton University sedang memantau kawasan dengan teknologi satelit dan menggunakan terapung robot yang beroperasi di bawah ais laut untuk akhirnya menumpahkan beberapa cahaya pada polynya dan kesannya terhadap iklim.

Menurut para penyelidik dari GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel, yang mula-mula menemui polymya, kini pada pertengahan musim sejuk di Antartika dan Laut Weddell biasanya diliputi oleh lapisan tebal ais laut.

Para saintis berkata, itu bukan kali pertama mereka melihat lubang tersebut.

Lubang besar itu terletak di Weddell Sea, timur Semenanjung Antartika dan kali pertama muncul ialah pada tahun 1970-an dan diperhatikan selama tiga musim sejuk berturut-turut.

Kemudiannya, lubang itu tertutup selama 40 tahun dan pernah terbuka selama tiga minggu pada tahun lalu.

Ahli fizik atmosfera, Kent Moore yang juga profesor di Universiti Toronto sedang mengkaji fenomena tersebut.

“Fenomena itu seperti anda menebuk lubang di dalam ais. Kami masih cuba mencari punca berlakunya lubang itu. Jika tiada satelit, kita tidak akan tahu kewujudannya,” katanya.

Moore dan saintis lain sedang menjalankan kajian untuk memahami kewujudan polynya.

Walaupun ada yang cuba me­ngaitkannya dengan perubahan iklim, Moore menegaskan dakwaan tersebut belum dapat disahkan.

Add Comment